top of page

Το Έργο

Επί του παρόντος η ποιοτική αξιολόγηση του μελιού γίνεται μέσω φυσικοχημικών παραμέτρων, και γυρεοσκοπικής ανάλυσης για την απόδοση της βοτανικής του προέλευσης. Καθώς οι αναλύσεις δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία για το άρωμα και τη γεύση του μελιού, η μέχρι πρότινος αποτίμησή τους γίνεται με επιπλέον συστηματικές μελέτες γευσιγνωσίας, οι οποίες εκτός του ότι είναι δαπανηρές, δεν δίνουν στοιχεία για τη γεωγραφική προέλευση του μελιού. 

Η καινοτομία της παρούσας πρότασης έγκειται στο ότι έρχεται να καλύψει όλα τα παραπάνω κενά που αφορούν στη γεύση, το άρωμα και τη γεωγραφική προέλευση του μελιού, μέσω της εκτίμησης των αρωματικών – πτητικών συστατικών, με χρωματογραφικές και φασματοσκοπικές τεχνικές που σε συνδυασμό με στατιστική ανάλυση και χημειομετρία μπορούν να αποδώσουν και ένα βιογεωγραφικό αποτύπωμα (fingerprint), το οποίο δύναται να ενσωματώνει βοτανική και γεωγραφική προέλευση καθώς αυτά, εν τέλει, είναι που προσδίδουν το άρωμα και τη γεύση στο μέλι και αποτελούν δείκτες βοτανικής και, σε πολλές περιπτώσεις, γεωγραφικής προέλευσης του μελιού, κι επηρεάζουν την προτίμηση του καταναλωτή και κατά συνέπεια την εμπορική του αξία. 

 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αφορά σε μελισσοκόμους των Ιονίων Νήσων και των Δωδεκανήσων, ωστόσο τα αποτελέσματά της μπορούν να επεκταθούν και να ωφελήσουν το σύνολο των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων των νησιών της χώρας 

Στα Ιόνια Νησιά υπάρχουν συνολικά 846 μελισσοκόμοι, που κατέχουν 46.500 κυψέλες και παράγουν 530 τόνους ετησίως (Πηγή ΓΔΑΟΚ, 2017). Ενώ στα Δωδεκάνησα, 883 μελισσοκόμοι, που κατέχουν 64.128 κυψέλες και παράγουν 650 τόνους ετησίως (Πηγή Μελισσοκομικό Κέντρο Δωδεκανήσου, 2018).

honey-flows-from-wooden-honey-stick-into-jar-vertical-shot-closeup-selective-focus-honey-n

Παραδοτέα Έργου

Η προτεινόμενη μεθοδολογία υλοποίησης του έργου βασίζεται στα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης νέων προϊόντων/διαδικασιών.

ΕΕ1

Απαιτήσεις και προδιαγραφές - Αναλυτικός σχεδιασμός πιλοτικού

Συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων για την ανάπτυξη της προτεινόμενης λύσης και της γενικής υλοποίησης του έργου.

ΕΕ2

Δειγματοληψίες – Επεξεργασία Δειγμάτων

Έκθεση Συλλογή δειγμάτων μελιού με χωρική, εποχική, και φυτικής προέλευσης διαφοροποίηση. 

Έκθεση με τον ποιοτικό έλεγχο και την ταυτοποίηση των συλλεγόμενων δειγμάτων, καθώς και τη δημιουργία βάσης δεδομένων.

ΕΕ3

Απομόνωση κι ανάλυση των αρωματικών συστατικών

Έκθεση με την επιλογή κατάλληλου συστήματος απομόνωσης των πτητικών αρωματικών συστατικών των δειγμάτων. 

Έκθεση με τον ποιοτικό προσδιορισμό των αρωματικών συστατικών των δειγμάτων. 

Έκθεση με το διαχωρισμό κι αποτίμηση των σακχάρων στα δείγματα μελιού με χρήση φασματοσκοπικών ή και χρωματογραφικών τεχνικών για το σύνολο των δειγμάτων.

ΕΕ4

Προσδιορισμός αρωματικού αποτυπώματος fingerprint για τα δείγματα μελιού

Στατιστική επεξεργασία των παραμέτρων (πτητικά αρωματικά συστατικά VOCs κι εκτίμηση σακχάρων) που προσδιορίστηκαν στο ΠΕ2, η οποία σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αφορούν στη βοτανική προέλευση της τροφής για κάθε δείγμα, θα οδηγήσει στη δημιουργία βάσης δεδομένων και στον προσδιορισμό του αρωματικού αποτυπώματος των δειγμάτων που συλλέχθηκαν. Έκθεση με τον προσδιορισμό του αρωματικού αποτυπώματος των δειγμάτων που συλλέχθηκαν. 

ΕΕ5

Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης μελιού με μοναδικό βιογεωγραφικό αρωματικό αποτύπωμα

Ανάπτυξη Στρατηγικού σχεδίου για την ανάδειξη της τοπικής μοναδικότητας του μελιού.

Διεξαγωγή Επιχειρησιακής έρευνας και ανάπτυξη σχεδίου προώθησης του μελιού με βιογεωγραφικό αρωματικό αποτύπωμα.

ΕΕ6

Διάχυση και διάδοση αποτελεσμάτων

Εκτός από τη διάδοση των αποτελεσμάτων μέσω του ΕΑΔ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου της ΕΣΚ, προβλέπονται δράσεις δημιουργίας έντυπου υλικού, συμμετοχή σε ημερίδες, χρήση διαδικτύου, δραστηριότητες δικτύωσης με άλλες ομάδες και ενημέρωσης/εκπαίδευσης των μελών, καθώς και δημοσιεύσεις σε Διεθνή συνέδρια.

bottom of page